O2 - problem z klapą bagażnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kamil08990
    Classic
    • 2007
    • 19

wymienialem w warsztacie. koszt 120 zl z adaptacja. a przepustnice mozna kupic juz za jakies 370 zl tylko mnie przekonala ta 2 letnia gwarancja.
    a co do czyszczenia to mechanik twierdzil ze czyszczenie tej gardzieli nic nie daje bo brudza sie jakies scieszki w puszce i to je nalezy czyscic. tylko jak mowilem u mnie czyszczenie spowodowalo to ze zaczela sie zawieszac. sama adaptacja to koszt chyba ok 70 zl.
    Octavia II 1.9TDI Elegance
  • moonwalker37
    Classic
    • 2006
    • 18

Mam pytanie do uzytkowników O2 liftback. Jak z zamykaniem waszych klap i funkcją komfort. Bez problemów?
    U mnie problem jest od samego poczatku.
    Przy otwieraniu z pilota klapa praktycznie zawsze nie zostaje odruglowana do konca. Muszę ją otwierać ręcznie. Dopiero jak zamknę i jescze raz otworzę z pilota to sie otwiera.
    W serwisie byłem już z tym 5 razy w ciągu 3 m-cy.
    Reguluja mi odbojniki i nic to nie daje.
    Jak zrobią tak że się otwiera za pierwszym razem z pilota to trzeba nią zdrowo trzasnąć żeby się zamknęła.
    Jak ustawią odbojniki że lekko sie zamyka to nie otwiera się z pilota, bo nie odskakuje.
    Szlag mnie trafia, bo to nowy samochód za kupę kasy(widocznie za mało kosztuje żeby nie było takich problemów) a serwis mi mówi że ten typ tak ma.
    Czy ktoś z forumowiczów z Łodzi ma funkcję komfort i czy mógłbym zobaczyc jak to u Was działa. Bo sam już nie wiem czy ten typ tak ma czy może tylko moj typ tak ma?
    Octavia II Liftback Ambiente 1,9 TDI 77kW(jeszcze) i ta magiczna czerń

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

wprawdzie mam kombi, ale dziala to prawidlowo...
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• greszczyn
        Elegance
        • 2005
        • 893
        • Nissan

U mnie działa prawidłowo , na równym terenie , natomiast gdy auto stoi nie równo np. częściowo na chodniku , zdaża sie , że klapa sie nie otwiera . Spróbój samemu ustawic odbojniki i pokombinuj , być może muszą one byc ustawione na różnej wysokośći .

Komentarz

• mirus
          Ambiente
          • 2005
          • 213

Tez mi sie nie odryglowuje, ale olałem to :szeroki_usmiech
          Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
          Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

• Jabar1975
            RS
            • 2006
            • 3331

Zamieszczone przez moonwalker37
            Bo sam już nie wiem czy ten typ tak ma czy może tylko moj typ tak ma?
            ja mialem u siebie funkcje komfort i dzialalo bez zarzutu - nigdy mi sie nie zdarzylo aby klapa sie nie odryglowala albo trzeba bylo "zdrowo trzasnac" aby zamknac.

[ Dodano: Pią 20 Paź, 06 11:43 ]
            Serwis niech wreszcie wezmie sie do roboty - u mnie a'propo funkcji komfortu to po 3 wizytach odkryli gdzie trzeba cos przestawic w VAGu zeby sie odryglowywaly zamki po wyjeciu kluczyka
            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

mirus, Dlugo przytrzymujesz guzik, bo on inaczej moim zdaniem chodzi niz te od drzwi.

Jabar1975, No zdolni sa jak cholera wniosek z tego, u nas dziala to bez problemu
              Spritmonitor.de

Komentarz

• moonwalker37
                Classic
                • 2006
                • 18

Jabar1975, ja z Bednarka w Łodzi jestem bardzo ale to bardzo zadowolony. To najlepszy serwis z jakim mialem do tej pory doczynienia. A ponadto mam tam znajomego mechanika.
                Poprostu klapa jest za cięzka w tym modelu jak dla mnie . Nigdy nie używałem siły do zamkniecia klapy (zalety hatchbacka) i może jestem przewrażliwiony. Dlatego mam prośbę do forumowiczów z Łodzi i okolic, czy mogłbym porownac ich klapy z moją :roll:
                Maicroft, ja długo trzymam guzik a klapa sie nie odryglowuje zupełnie, rusza sie ale nie mozna jej otworzyc, trzeba wcisnąć tę klamkę co jest w klapie żeby sie otworzyła.

Komentarz

• Jabar1975
                  RS
                  • 2006
                  • 3331

Poprostu klapa jest za cięzka w tym modelu jak dla mnie
                  ale ja mialem taka sama klape
                  długo trzymam guzik a klapa sie nie odryglowuje zupełnie, rusza sie ale nie mozna jej otworzyc, trzeba wcisnąć tę klamkę co jest w klapie żeby sie otworzyła.
                  ale tak ma byc - po dluzszym przytrzymaniu przycisku puszcza glowny zaczep a trzyma go tylko ten ktory uruchamiasz guzikiem nad rejestracja. (identycznie masz z maska tyle ze rozwiazanie jest calkowicie mechaniczne). Rozwiazanie w O2 to nie duzy fiat gdzie po pociagnieciu linki od bagaznika ten otwieral sie calkowicie. Tak ma byc - wiec nic nie jest popsute.

Komentarz

mam to samo
                    czyli ten typ tak ma

Komentarz

• jacq
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 195

Zamieszczone przez Jabar1975
                      ale tak ma byc - po dluzszym przytrzymaniu przycisku puszcza glowny zaczep a trzyma go tylko ten ktory uruchamiasz guzikiem nad rejestracja. (identycznie masz z maska tyle ze rozwiazanie jest calkowicie mechaniczne). Rozwiazanie w O2 to nie duzy fiat gdzie po pociagnieciu linki od bagaznika ten otwieral sie calkowicie. Tak ma byc - wiec nic nie jest popsute.
                      IMO to nie może tak być. Przecież otwarcie klapy z pilota ma ułatwić załadowanie bagaznika np. pod marketem z rękami pełnymi siatek z zakupami. Po co więc otwierać zamek "do połowy" jak i tak potrzeba przycisnąć zamek w klapie. Nie mozna tego porównywać do podwójnego zamka z przodu, którego zadanie IMO jest zupełnie inne. Tylnej klapy pęd powietrza nie otworzy.
                      W mojej OII jest ten sam problem próbowałem, regulowałem i dalej jest źle. Sprawę pozostawiłem. Szkoda nerw.
                      Wydaje mi się, że jest to kolejne "udogodnienie", które nie sprawdza się w codziennej eksploatacji. (ale dlaczego w skodzie)

pzdr
                      OII ambientna sztuka

Komentarz

• Jabar1975
                        RS
                        • 2006
                        • 3331

Zamieszczone przez jacq
                        W mojej OII jest ten sam problem próbowałem, regulowałem i dalej jest źle.
                        to nie jest pytanie jakie sa oczekiwania (w tym wypadku Twoje) tylko jak to ktos zaprojektowal - a zaprojektowal wlasnie tak. WIEC NIC NIE JEST POPSUTE - a ze dziala nie tak jak sobie wymarzylismy to trudno. ops:

Komentarz

• eR_
                          Rider
                          • 2005
                          • 411

U mnie to dziala tak samo, najwyrazniej TTTM.
                          Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
                          Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• mirus
                            Ambiente
                            • 2005
                            • 213

Zamieszczone przez Maicroft
                            mirus, Dlugo przytrzymujesz guzik, bo on inaczej moim zdaniem chodzi niz te od drzwi.

Jabar1975, No zdolni sa jak cholera wniosek z tego, u nas dziala to bez problemu
                            Maicroft,

Jak przytrzymam dłużej, to odryglowuje klapę, ale jak się ja posciągnie do góry, jeszcze trzyma - trzeba nasisnąć przycisk na klapie zeby pusciła.

Zamieszczone przez jacq
                            Zamieszczone przez Jabar1975
                            IMO to nie może tak być. Przecież otwarcie klapy z pilota ma ułatwić załadowanie bagaznika np. pod marketem z rękami pełnymi siatek z zakupami. Po co więc otwierać zamek "do połowy" jak i tak potrzeba przycisnąć zamek w klapie. Nie mozna tego porównywać do podwójnego zamka z przodu, którego zadanie IMO jest zupełnie inne. Tylnej klapy pęd powietrza nie otworzy.
                            W mojej OII jest ten sam problem próbowałem, regulowałem i dalej jest źle. Sprawę pozostawiłem. Szkoda nerw.
                            Wydaje mi się, że jest to kolejne "udogodnienie", które nie sprawdza się w codziennej eksploatacji. (ale dlaczego w skodzie)

pzdr
                            Jacq, sens jest taki, że mozesz sobie otworzyć klapę od bagaznika i pakować zakupy a w tym czasie nikt ci nie wlezie do auta, bo drzwi są zaryglowane.
                            Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
                            Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Koledzy to cos macie zrabane. Sprawdzilem: przychodze do zamknietego auta naciskam dluzej srodkowy guzik i chwytam klape w dowolnym miejscu, nawet za tablice i podnosze do gory.

Tak wiec nie ma czegos takiego ze TTTM, no chyba ze mam to zepsute, to dziekuje fabryce za zepsucie tego :lol:
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Jabar1975
                                RS
                                • 2006
                                • 3331

a sprawdzcie co sie dzieje po paru chwilach od proby otwarcia pilotem bagaznika, (przy wlaczonym alarmie) czy rygluje sie automatycznie? (tak sobie knuje ze moze to to)

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Wiem, ze jak zamkne, to automatycznie alarm sie uzbraja.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• eR_
                                    Rider
                                    • 2005
                                    • 411

wlasnie testowalem - dluzsza chwilke :P
                                    oczywiscie gupi (gupi to glupszy od glupiego - taka filozofia :wink: ) alarm mnie 2razy obryczal :evil:

No wiec zazwyczaj jest tak, ze klapa odskoczy tak ze pociagne i mam otwarta, ale .....
                                    Czasem :twisted: sie zarygluje - i wtedy trzeba nacisnac na przycisk klapy :lol:
                                    Walilem ops: klapa slabo i mocniej(ale bez przesady) i jak sie slabiutko uderzylo a sie zamknela to wtedy nie otwarla sie w pelni - niestety nie jestem w stanie walic zawsze z jednakowa sila :diabelski_usmiech

ps. na poczatku myslalem ze mowicie o czyms takim ze naciskam przycisk i klapa idzie do gory - takie cos to by mi sie nie podobalo :shock:

[ Dodano: Pią 20 Paź, 06 17:20 ]
                                    hehe ale mordek nawalilem, jak zamkne to sie alarmu uzbraja
                                    Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
                                    Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Zamieszczone przez eR_
                                      ps. na poczatku myslalem ze mowicie o czyms takim ze naciskam przycisk i klapa idzie do gory - takie cos to by mi sie nie podobalo :shock:
                                      Takie rzeczy to tylko w Erze, a oprocz tego Fiat 125p :twisted: Nie wiem jak mial to SuperB zrobione??

Ale mnie to by sie wcale nie podobalo. W garazu jakby to sie otwarlo samo, to by w drzwi walilo, bo klapa jest dluga, nie jak w O1 combi
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• moonwalker37
                                        Classic
                                        • 2006
                                        • 18

Maicroft, to nie ma sie otwierać samo tylko ma sie odryglowywac, żeby nie trzeba było przycisku w klapie naciskac. Klapa jest za ciężka bo tak jakiś !@#$%^& to zaprojektował.
                                        Trochę się pożalę:
                                        Wkurza mnie to że nikt mi u dilera tego nie powiedział, że jest problem z klapą, bo ja mam kilka prób zawsze zanim sie zamknie. Taka wada ukryta. :diabelski_usmiech: Ja ją zamknę ale moja żona z dzieckiem na ręku może mieć problem. :evil:
                                        Gdybym ja mojemu pacjentowi nie powiedział o jakiejś pierdole która może mu się wydarzyć w związku z leczeniem, albo nie poinformował go o wszystkich wadach i zaletach danego rozwiązania to miałbym sprawe w sadzie i wyższą skałdkę na OC zawodowe. :roll:

W ogóle jestem zły na ten samochód. Pierwsze 2kkm było super a teraz same problemy. A do tego zaczęło mi jeszce walić z klimy g... Wyczyscili to teraz wali tym srodkiem(takimi parówkami z kurzem).A w serwisie jestem co 2 tygi I są bezsilni na tę klapę :|
                                        Mam 8-letnią Lancie Y i nie byłem z nią u mecha przez te 8 lat tyle razy co z Octą. Te nowe samochody :roll:

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

moonwalker37, No to mi to wlasnie tak dziala i dlatego kiedys zastanawialem sie w czym koledzy widza problem. Dopiero jak ktos teraz opisal to dokladnie to wyszlo w czym problem.

A klima to takie cos co sie albo uzywa ciagle, albo wcale. Ustawienie guzika na AUTO nawet teraz nie jest niczemu szkodliwe i na pewno niczym nie bedzie smierdziec, a jak sie wylaczy to fakt, przez jakis czas smierdzi, potem przestanie i zacznie znow jak zacznie sie grzac w aucie.

Powiem Ci ze z nasza OII bylismy w ciagu roku raz na przegladzie i raz na wizycie poza planowa, z OI w tym czasie bylo duzo wiecej problemow :roll:
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Powiem Ci ze z nasza OII bylismy w ciagu roku raz na przegladzie i raz na wizycie poza planowa, z OI w tym czasie bylo duzo wiecej problemow :roll:
                                            A w serwisie jestem co 2 tygi
                                            no wlasnie mialem powiedziec, ze za czesto tam bywasz, za kazdym razem cos ci spieprza...
                                            saport techniczny baj DGW
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm
                                            no i nie ma :-)

Komentarz

• Jabar1975
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 3331

w sobote bylem u dielera skody ( ) bo nabywca o1 chcial sprawdzic jej historie - a wolny czas poswiecilem na obejrzenie sobie 6 sztuk o2 (w tym jedna kombi) i wszystkie mialy tak samo dzialajacy mechanizm otwierania klapy jak w moiej starej o2.

Komentarz

• moonwalker37
                                                Classic
                                                • 2006
                                                • 18

moonwalker37, No to mi to wlasnie tak dziala i dlatego kiedys zastanawialem sie w czym koledzy widza problem. Dopiero jak ktos teraz opisal to dokladnie to wyszlo w czym problem.
                                                czyli że nie jestem sam z tą klapą???

[A klima to takie cos co sie albo uzywa ciagle, albo wcale.
                                                Hmm, u nas klima i światła są włączone cały czas podczas jazdy. Problem polega na tym że:
                                                jak przekręce kluczyk i mam klime i nawiew włączone na 2 (ale klima nie dziala jeszcze bo silnik jest nie właczony) to potrafi zdrowo zaśmierdzieć a poza tym zaparowują mi szyby, raz mocniej raz słabiej. Im mocniej szyby zaparują tym mocniej śmierdzi. Czyli że z parownikiem jest coś nie tak, bo jak już się włączy klimę to długo odparowują szyby. Ostanio jak były przymrozki to 5 minut stałem na parkingu żeby klima zebrała wilgoć z samochodu i odparowało mi szyby, ja wiem ze róznica temperatur ale osuszenie powietrza we wnętrzu powino zająć chyba mniej czasu. Zauważyłem jeszce że paruje mi tylna szyba w czasie jazdy na otwartym obiegu powietrza z klimą. Czy to normalne? Bo sam juz nie wiem czy sie czepiam, czy mam pechowy egzemplarz???

Komentarz

• NEOrADEk
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1469

Hmm, u nas klima i światła są włączone cały czas podczas jazdy. Problem polega na tym że:
                                                  jak przekręce kluczyk i mam klime i nawiew włączone na 2 (ale klima nie dziala jeszcze bo silnik jest nie właczony) to potrafi zdrowo zaśmierdzieć a poza tym zaparowują mi szyby, raz mocniej raz słabiej. Im mocniej szyby zaparują tym mocniej śmierdzi. Czyli że z parownikiem jest coś nie tak, bo jak już się włączy klimę to długo odparowują szyby. Ostanio jak były przymrozki to 5 minut stałem na parkingu żeby klima zebrała wilgoć z samochodu i odparowało mi szyby, ja wiem ze róznica temperatur ale osuszenie powietrza we wnętrzu powino zająć chyba mniej czasu. Zauważyłem jeszce że paruje mi tylna szyba w czasie jazdy na otwartym obiegu powietrza z klimą. Czy to normalne? Bo sam juz nie wiem czy sie czepiam, czy mam pechowy egzemplarz???
                                                  Klima śmierdzi - odgrzybić i przestanie.
                                                  Szyby parują na otwartym obiegu - a filtr przeciwpyłkowy w kabinie wymieniałeś kiedy? Może być bardzo zawalony jeśli w określnych warunkach auto parkuje/jeździ. A jak nie filtr to może być, że coś w układzie padło i Ci nie otwiera do końca obiegu.
                                                  O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
                                                  "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

Pracuję...